Προαθλητικός Έλενγχος

Ο αιφνίδιος θάνατος ενός νέου ατόμου είναι το πιο τραγικό γεγονός στον αθλητισμό. Έχει τεράστια απήχηση στην κοινή γνώμη και στα ΜΜΕ καθώς αφορά άτομα που θεωρούνται απολύτως υγιή και συχνά αποτελούν πρότυπα προς μίμηση.

Παρά τα αποδεδειγμένα οφέλη της σωματικής άσκησης, έχει περιγραφεί ένας αυξημένος κίνδυνος δυσάρεστων συμβαμάτων σε άτομα που συμμετέχουν κυρίως σε υψηλής έντασης σωματικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ). Υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξαντλητική προσπάθεια πυροδοτεί μηχανισμούς που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια η αμέσως μετά το πέρας της αθλητικής δραστηριότητας.

Σε αθλούμενους κάτω των 35 ετών οι πιο συχνες παθήσεις που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο κατά την αθλητική δραστηριότητα είναι η Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων. Άλλες λιγότερο συχνές αιτίες είναι η μυοκαρδίτιδα, η αρρυθμιογόνος δυσπλασία της δεξιάς κοιλίας, τα σύνδρομα προδιέγερσης , διάφορες συγγενείς καρδιοπάθειες κ.α. Σε αθλούμενους άνω των 35 ετών η βασική αιτία αιφνιδίου θανάτου κατά την άσκηση είναι η Στεφανιαία Νόσος.

Το 30% περίπου των περιπτώσεων που πεθαίνουν αιφνίδια δε γίνεται να εντοπιστεί από τον ιατρικό έλεγχο των αθλητών. Όμως κάποιοι εξ ‘αυτών είναι πιθανό να εμφανίσουν προειδοποιητικά συμπτώματα (συγκοπή, λιποθυμία, θωρακικό άλγος κ.α )κατά την άσκηση και συνεπώς θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Η Ομάδα Μελέτης της Αθλητικής Καρδιολογίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας δημοσίευσε οδηγίες το 2005 για ένα κοινό πρωτόκολλο ελέγχου των αθλητών. Συνοπτικά αναφέρει πως απαραίτητα συστατικά είναι το ατομικό και κληρονομικό ιστορικό, η ενδελεχής κλινική εξέταση και το ΗΚΓ. Ανάλογα με τα ευρήματα το υπέρηχο – triplex καρδιάς είναι η επόμενη διαγνωστική προσέγγιση και επι φυσιολογικών ευρημάτων συστήνουν την επανάληψη του ελέγχου κάθε 1 ή 2 έτη.

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ασχολούμαστε πολλά χρόνια με τον προαθλητικό έλεγχο παιδιών που συμμετέχουν σε έντονες σωματικές δραστηριότητες γεγονός που σε συνδυασμό με τον άρτιο τεχνολογικό εξοπλισμό μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε άριστα αποτελέσματα.